Posted on Leave a comment

Husmorsknep för stopp i rören

Plötsligt händer det: Du spolar upp vatten i diskhon och får det sedan inte att rinna undan. Det kan också hända att toaletten plötsligt bara fylls upp med vatten och inte rinner undan när du spolar. Det betyder att det på något sätt blivit stopp i rören. Som tur är finns det många smarta och miljövänliga knep för att lösa problemet på. Läs vidare för att ta reda på hur du ska göra.

Stopp i toaletten

Finns det något mer förargligt än att drabbas av stopp i de rör som leder till toaletten utan din rörmokare? I värsta fall står dessutom en människa i nöd utanför och väntar på sin tur. Det betyder att goda råd är dyra.  Som tur är kan du i bästa fall lösa det hela med en hink vanligt vatten. Allt du behöver göra är att fylla hinken med vatten och sedan lyfta den en bit över toalettstolen. Häll sedan ned vattnet ganska kraftfullt i toalettstolen. Detta kan behöva upprepas några gånger men till slut brukar stoppet i toaletten släppa. Det kan också vara bra att äga en gammal hederlig vaskrensare. Den sätter du mot toalettens krök och pumpar fram och tillbaka. Det vakuum som då bildas gör att stoppet i röret släpper. När vattnet börjar rinna undan vet du att stoppet i ditt rör är borta.

Stopp i handfat och diskho

Det händer att man sköljer ned sådant som inte hör hemma där i både vask och handfat, något som kan leda till ett stopp. Kaffesump och oljor är till exempel saker som ofta orsakar stopp. Finns det då några bra husmorsknep som får loss stopp i de rör som leder till handfat och vask? Absolut. Allt du behöver är saker som du säkert redan har i ditt kök, nämligen bikarbonat, ättika och varmt vatten. Häll först 1 dl bikarbonat i avloppet. Följ sedan upp detta med en halv dl ättika. De båda komponenterna kommer att reagera med varandra, något som leder till ett fräsande. Vänta sedan fem minuter och häll i kokhett vatten i avloppet. Efter att du gjort det bör ditt stopp i röret ha lösts upp. I vissa fall hjälper dock inte det här husmorsknepet. Det kan bero på att det är fullt med avfall i vattenlåset. Om det är fallet för dig behöver vattenlåset rengöras. Det är enkelt gjort. Placera först en hink under vattenlåset. Skruva sedan bort den undre delen av vattenlåset och rensa ut stoppet. Skruva sedan ihop vattenlåset igen och vips så är stoppet borta. Som du säkert förstått är det ganska enkelt att lösa en hel del problem med rören själv. Du behöver heller inte starka och miljöfarliga kemikalier för att göra det.

Posted on Leave a comment

Renovera golvet med ny snygg look 

Dags att renovera golvet? Det är en stor yta som har egenskapen att skapa exakt den atmosfär som du vill ha i rummet. Golvet är en källa till kreativitet om du verkligen tycker om det – läs mer här! 

Dags att renovera golvet hemma 

Du kan utföra detta på flera sätt. Antingen kan du riva upp ditt befintliga golv och byta ut det helt och hållet, med möjlighet att designa med nya material eller så kan du slipa eller tona/ färga det befintliga golvet. Båda möjligheterna är roliga och du kan vara ganska kreativ. Om du väljer att riva upp golvet och lägga ett helt nytt kan det vara bra att prata med en golvspecialist för att få råd om hur du ska gå tillväga och vilka materialval som kan vara de bästa för ditt behov. Lista vad du vill göra på golvet samt den atmosfär och ton du önskar. Båda dessa saker är avgörande för material och färg. 

Material 

Kombinationer av olika material kan vara supersnyggt. Om du exempelvis kombinerar ett trägolv i olika skiftningar med socklar i sten – allting är möjligt! Trägolvet kräver underhåll på ett annat sätt än exempelvis granit eller stenplattor. Granit är tåligt och inte lika mjukt som trä så det är viktigt att veta hur du tänker använda golvet. Om du lägger ett vackert granitgolv behöver du tänka på att det kan kännas lite kyligt och kanske kan du lägga en värmeslinga under golvet. Alternativet är skiffer som blir något varmare, eller sandsten som är ett mjukare golv. Tänk på att ett mjukare golv inte är lika stryktåligt och kräver löpande underhåll, kanske en gång eller mer per år. Om du tänker miljövänligt och är modern av dig ska du definitivt tänka “betong”. Det låter inte så speciellt med det finns miljövänliga betonggolv som är både blanka och råa, allt efter smak. Är du ute efter ett mönstrat golv som är lite mer annorlunda blir det linoleum eller olika plastgolv. Här finns det massor av mönster att välja mellan och du kan köpa ett förnybart golv ,så gör du miljön en tjänst. Det allra vanligaste golvet är nog laminatgolvet, ofta om man vill ha ett golv som påminner om ett riktigt trägolv väljer man laminat. Det är lätt att torka av. 

Underarbetet viktigt 

Underarbetet vid golvläggning är en kritisk punkt. Om du inte själv är kunnig på detta behöver du anlita en specialist elservice på hisingen. Underlaget ska vara slätt och dammfritt och inte ha sprickor, detta ska kontrolleras noga. Underlaget ska också kunna bära den typ av golv som du valt, eftersom olika golv är olika tunga. Om du lägger in golvvärme under golvet behöver du också veta exakt vad golvet tål. Det brukar man kunna läsa sig till från tillverkaren. Golvvärme är ekonomiskt eftersom ett ljummet golv sprider sig i hela rummet och gör att annan energi inte behöver tillföras i samma mängd som tidigare. 

Posted on Leave a comment

Goda framtidsutsikter för rörmokare 

En rörmokare arbetar främst med installation av rör i samband med värme, vatten och avlopp. Att arbeta som rörmokare innebär mycket arbete med händerna och passar en person som är händig och har ett öga för detaljer. Det är ett yrke där uppgifterna kan variera kraftigt. 

Rörmokare även kallad VVS-montör är en yrkesgrupp som jobbar med olika installationer, service och olika typer av underhåll. En rörmokare arbetar med att underhålla och installera olika typer av rör och liknande utrustning för sanitet och värme i olika typer av fastigheter som bostäder, kontorslokaler och sjukhusbyggnader. En rörmokare har i genomsnitt en lön kring 33600 kronor enligt arbetsförmedlingen. 

En rörmokares arbetsuppgifter 

I huvudsak arbetar en rörmokare med allt som har med rördragning i samband med vatten- och avloppsledningar. En rörmokare är den du ringer om du behöver hjälp med installation av värmepannan, varmvattenberedaren och element. En rörmokare kan också installera all typ av utrustning i badrummet som har en koppling till vatten eller avlopp. För en rörmokare kan den ena dagen vara helt annorlunda jämfört med den föregående. Det är ett väldigt varierande yrke. Uppdragen en rörmokare kan få kan vara allt från några minuter till dagar. Är det små korta uppdrag kommer dagen innehålla många olika uppdrag och olika uppdragsgivare. För att få med sig alla möjliga verktyg och andra viktiga saker behöver en rörmokare en bil som är anpassad för det. Eftersom det ofta händer saker akut har en rörmokare ofta jour. 

Framtidsutsikterna för en rörmokare 

Rörmokare stockholm ser ut att gå en ljus framtid till mötes eftersom det nästan alltid finns arbete i branschen. I en del delar av Sverige råder det brist på rörmokare. Det finns goda möjligheter för en rörmokare att starta egen firma. Genom att göra ett bra jobb och bygga upp ett gott rykte kommer jobben att rulla in. Är du egenföretagare kan du själv bestämma vilken typ av uppdrag du vill ta och hur mycket du vill arbeta. 

Vägen för att bli en rörmokare 

För att bli en utbildad rörmokare finns det lite olika vägar att ta. På gymnasiet finns det en linje där du kan utbilda dig till rörmokare. I gymnasieutbildningen ingår det bland annat arbetsplatsförlagt lärande vilket innebär att elever får komma ut till olika arbetsplatser och lära sig yrket samt knyta viktiga kontakter inför yrkeslivet. Det finns KY-utbildningar för personer som redan har gått gymnasiet. Innan du kan bli certifierad VVS-montör krävs det att du avlägger ett branschprov efter två år som lärling. Om du lyckas med provet är målet uppnått och du är en fullvärdig VVS-montör. 

Posted on Leave a comment

Hamna bland toppvalen i sökningen

Det första ett SEO-företag måste göra är att förstå vad konvertering betyder för deras klienter. En del partners vill bara öka sina försäljningar på eBay eller Amazon. Andra vill att deras restaurang ska hamna bland toppvalen när personer gör en lokal sökning på Google. Ibland vill de bara överträffa Wikipedia i sökningarna som är relaterade till speciella ämnen för akademiska syften eller i samband med kampanjer med https://apexseo.se/. 

Men till och med när klienterna vet vad deras organisation borde satsa på är det vanligt att se dem överdriva sin räckvidd och försöka använda sig av alla marknadskanaler de känner till och några till. Det skapar ofta en okontrollerad läcka av resurser och många förstår inte ens vart deras pengar tar vägen innan det är försent. De vet inte ens vad det är de investerar i när det handlar om deras digitala marknadsföring och SEO-insatser. Allt är bara en tjock oförståelig dimma och trots det fortsätter de att spendera hundratusentals kronor varje månad och fortsätter TROTS det att stapplande släpa LÅNGT efter sina konkurrenter. Det finns ingen ursäkt för det. 

Först av allt så måste ett riktigt SEO-företag alltid se till att förstå vilka mål klienten har. De kommer att samla information om klienterna, om deras publik och vilka kampanjkanaler de använder sig av. Nästa steg är att identifiera vilka som är de mest effektiva kanalerna baserat på hur de vill att besökarna ska interagera med deras produkt.  

 När de rätta kanalerna har blivit identifierade kommer ditt SEO-företag att sätta upp dina kampanjmål. 

Det är viktigt att företagen känner sin verksamhet utan och innan och vet vad de sysslar med från ett ekonomiskt perspektiv innan de drar igång en SEO-kampanj. Ett ansvarstagande SEO-företag bör arbeta med företag som inte vet hur de ska hantera de konstanta föndringarna inom sin egen bransch. Så fort de börjar få problem med ekonomin är deras första reaktion att blanda sig i eller helt enkelt avsluta alla marknadsföringsförsök. 

Vi har till exempel blivit kontaktade av klienter med enorma budgetar som vi varit tvungna att säga nej till på grund av deras dåliga processhantering av intäktscykler, och deras orimliga synsätt på digital marknadsföring. De flesta är borta sedan länge nu, helt utkonkurrerade av smartare konkurrenter. 

Posted on Leave a comment

Vad är webbdesign för hemsidor?

Ingen förnekar på allvar vikten av webbdesign i en marknadsföringskampanj eller som del av en varumärkeslansering. Dock är det inte många som förstår varför det är så.

Webbdesign är planeringen för hur en hemsida ska se ut, kännas och användas. Det inkluderar estetiska aspekter så som layout, färgkontraster, val av typsnitt och textstorlek, konsistens och enhetlighet. Det innefattar även alla aspekter vad gäller navigering och hur informationen presenteras för slutanvändaren. Det är en av de viktigaste faktorerna som kan vara avgörande för om din kampanj lyckas eller inte innan människor ens läst en enda rad eller ens tagit en titt på en av dina produkter

 

Behöver ditt företag experter på webbdesign?

Processen för att vinna dina kunders tillit börjar redan med intryck de får när de besöker din hemsida första gången, med hjälp av seo i göteborg & stockholm. 94 procent tenderar att inte lita på en hemsida om de upplever att den har dålig webbdesign. Allt som upplevs inaktuellt, för plottrigt eller bara tråkigt kommer avskräcka dina besökare från att ens läsa vad ditt företag har att erbjuda. Det är anledningen till att ditt företag behöver webbdesigners med expertkunskap. En SEO-expert har inte bara i uppgift att få dig att ranka högre i SERP. De måste även se till att dina besökare kommer till en hemsida som är visuellt fantastisk och enkel att navigera på för att kunna garantera höga konverteringskurser.

SEO | Search Engine Optimisation

Webbdesigners tar hand om navigationsaspekterna på din hemsida. Effektiva och lättförstådda navigationsfält och listor gör det enkelt för besökarna att surfa runt på hela din hemsida och erbjuder en tydlig konverteringsväg.

Andra element kommer in i bilden under designfasen. En bra designer måste använda varumärkesfärger, loggor, bilder och även slogans för att skapa ett effektivt kommunikationsverktyg. Det kallas för varumärkeskonsistens och är mycket viktigt för en stabil marknadsföringskampanj. Dessutom är läsbarhet avgörande om du vill att ditt innehåll ska läsas och internaliseras av dina besökare. Texter som är svåra att läsa eller som ser tråkiga ut kommer aldrig att läsas.

 

Vad är webbutveckling?

Det är en kodintensiv aktivitet med fokus på att göra designen levande. En bra webbutvecklare tar skisserna som designers har gjort och förvandlar dem till dynamiska och funktionella hemsidor.

Webbdesigners skapar statiska bilder för layout, knappar och sliders. Webbutvecklarna gör så att elementen verkligen fungerar.

Posted on Leave a comment

Att köpa en båttrailer

De allra flesta som köpt en egen båt upptäcker ganska snart att de även behöver en båttrailer. Det kan vara en relativt stor kostnad för en båtägare. Även de som äger en enkel upptagningsvagn kan komma att inse ganska snart att de är i behov av en registrerad båttrailer för längre transporter av båten på land.

Prisskillnad

När en båtägare inser att han eller hon behöver en trailer till sin båt gäller det att fundera på vilken typ av trailer som passar bäst. Det kan handla om ett båtsläp. båtkärra, båtvagn, båtupptagningsvagn eller båttrailer. Att begreppen även kan variera mellan olika försäljare gör det hela mer komplicerat. Var medveten om att priset varierar stort så det gäller att vara på det klara med vilken trailer som behövs och vad den förväntas att kunna klara av.

Båttrailer, båtvagn eller båtupptagningsvagn

För den som vill kunna köra längre sträckor är en större båttrailer att föredra. De kallas vanligtvis för 80-trailer vilket syftar till den hastighetsbegränsning som gäller för transport av båt på vägar. En sådan trailer ska vara registrerad och omfattas av samma regelverk som en släpvagn.

Den enklare båtvagnen eller båtupptagningsvagnen är en trailer som kan köras i maximalt 30 kilometer per timme läs mer på propellerteknik. Denna typ av trailer är perfekt för kortare transportsträckor av båt och är betydligt billigare än en båttrailer. Båtkärra eller båtsläp kan antingen vara en enkel båtvagn eller en större båttrailer vilket innebär att du som köpare behöver vara noggrann och veta vilken typ av trailer du tittar på.

Obromsad eller bromsad båttrailer

Att en båttrailer är obromsad innebär inte att den inte får köras i 80 kilometer per timme men den får endast transportera mindre båtar. Lagen säger att släpets totalvikt får maximalt väga 750 kilo samt får inte överstiga halva bilens tjänstevikt.

Bromsade släp gäller alltså för större och tyngre båtar vilket innebär att körkortsreglerna är strikta även om föraren har ett B-kort. Det är viktigt att bilen är tillåten att dra båttrailern och dess vikt. Information gällande hur stor vikt bilen får dra finns att läsa i bilens registreringsbevis under rubriken vikter.

Tips vid köp av båttrailer

Att välja rätt båttrailer kan vara knepigt men det är aldrig bättre att överdriva. En trailer som är för stor kostar betydligt mer, ökar totalvikten och kan bli för tung när båten är lastad. Det finns dessutom inga säkerhetsmässiga fördelar med en båttrailer som är överdimensionerad. Det är båtens storlek som avgör vilken båtvagn eller trailer som är rätt. Båtens dimensioner kommer att vara avgörande för att kunna köpa en trailer som är perfekt för båten. Dessutom bör en båtägare ta i beräkning hur långt båten ska transporteras. För en kortare sträcka räcker det med en billigare trailer som får köras i 30 kilometer i timmen.

Posted on Leave a comment

Autoklav – Vad det är

Autoklaver är extremt viktiga och används flitigt i sina respektive områden. De används i flera olika områden, och dessutom i olika syften. Den ursprungliga, och kanske främsta uppgiften den uppfyller är sterilisering av instrument, verktyg och liknande. Den uppfanns av en biolog som hette Charles Chamberland år 1879. Autoklaver har alltså funnits länge, och används som sagt flitigt än idag inom både sjukvård, forskning och industri bland annat.

Mer om autoklavens användning

Som sagt är autoklavens kanske främsta användning att sterilisera saker. I sjukvården steriliseras instrument, som skalpeller exempelvis. Detsamma gäller hos ögonläkare eller tandläkare, som också behöver sterilisera en del av sin utrustning. I forskning, kanske främst i biologisk forskning, är det också väldigt viktigt att i vissa lägen använda sig av en autoklav. Anledningen till att det är så viktigt att sterilisera utrustningen inom dessa områden är att döda mikrobiskt liv som bakterier och att få bort föroreningar. Det är otroligt viktigt i sjukvården för att förhindra infektioner hos patienter. Och det är otroligt viktigt i biologisk forskning för att få korrekta resultat i sina experiment.

En autoklav kan också användas till annat än sterilisering. Det används till exempel till härdning av plast, gummi eller andra material. De kan också användas i forskningssammanhang i andra syften än sterilisering, som till exempel att skapa en kemisk reaktion med hjälp av ett visst tryck.

Vi ska gå in lite mer på hur en autoklav fungerar.

Autoklav – så fungerar den

En autoklav har en cylindrisk kammare som lasten som ska steriliseras, eller annat, ska läggas i. I denna kammare skapas ett övertryck som i kombination med vattenånga ska skapa önskad effekt på lasten, vilket ofta är sterilisering.

Den här processen kan ske på två olika sätt. Det ena sättet är genom att först skapa ett förvakuum, vilket innebär att all luft sugs ut så att ett vakuum skapas i kammaren. Därefter skjuts ångan in med ett övertryck. Förvakuum används när lasten inte har en slät yta, utan är sträv eller har håligheter. Textil är ett exempel. Risken är annars att ångan bara trycker in och håller fast luften i håligheterna istället för att trycka ut den.

Det andra sättet är att ångan trycks in direkt, utan förvakuum. Ångan ska då pressa ut all luft. Detta görs om lasten har en slät yta, som till exempel en skalpell har. Då har ångan inga problem med att pressa ut luften, då den inte har någonstans att fastna.

Ofta är trycket när sterilisering görs 16 bar, och det görs under 3-15 minuter i 121-134 grader. Ju lägre temperatur desto längre tid, och vice versa. Temperaturerna, trycken och tiderna kan skilja sig när autoklaven används i andra sammanhang, som inom forskning eller industrin. I industrin har vissa autoklaver konstruerats för att kunna uppnå temperaturer på 300-400 grader.

Posted on Leave a comment

Elektriker är ett fysiskt krävande yrke

En elektriker har varierande arbetsuppgifter och det finns två olika typer av elektriker, installationselektriker och serviceelektriker. Att jobba som elektriker är fysiskt krävande och arbetsmiljön varierar kraftigt. Det är inte ovanligt att arbeta i ansträngande arbetsställningar både inomhus och utomhus.

Elektriker är en form av hantverkare som arbetar med olika typer av kabeldragningar och andra elledningar. Att anlita elektriker tullinge som installerar även olika typer av elektrisk utrustning och kan också montera belysning i bostäder och andra byggnader. Många uppdrag innefattar också underhåll och reparation av befintliga installationer. Att vara elektriker kräver en god fysik och arbetet innebär ofta obekväma arbetsställningar i till exempel trånga utrymmen eller på hög höjd. Arbetet kan ske både inomhus och utomhus. Eftersom arbetet innehåller el är det extra viktigt för en elektriker att vara noggrann och följa alla föreskrifter för alla inblandades säkerhet. Serviceelektrikernas uppdrag är ofta mindre omfattande än uppdragen en installationselektriker har.

Vad gör en elektriker?

En elektrikers arbetsdag kan variera kraftigt. Elektrikerns arbetsuppgifter beror i mångt och mycket på vad du är intresserad av inom elektrikeryrket. Det går att arbeta som installationselektriker och som serviceelektriker. En installationselektriker är inte sällan på byggarbetsplatser och arbetar med uppgifter som att exempelvis installera elcentraler som jour elektriker stockholm, montera strömbrytare, installera belysning och placera ut rör där elen sedan ska dras. En serviceelektrikers arbetsuppgifter består av att besöka både privatpersoner men även företag för felsökning, reparationer och installationer. Att arbeta som serviceelektriker innebär mycket kundkontakt vilket gör att det är viktigt att vara serviceinriktad. Att arbeta som elektriker kan i vissa fall bli väldigt ensamt då det i många uppdrag bara behövs en elektriker på plats. Om arbetsplatsen är en byggarbetsplats ingår ofta elektrikern i ett arbetslag och arbetslaget följs ofta vidare till nästa uppdrag.

Utbildningar till elektriker

Många av Sveriges gymnasieskolor erbjuder ett program som efter avslutad utbildning tillsammans med en lärlingsperiod leder till färdig utbildad elektriker. När lärlingsperioden är avslutad måste du skriva ett prov med godkänt utfall för att bli certifierad elektriker. Det finns även YH-utbildningar om du redan har gått gymnasiet och vill utbilda dig till elektriker. Om målet är att arbeta med elinstallationer krävs det förutom grundutbildning och yrkescertifikat även en behörighet utfärdad av Elsäkerhetsverket. Som elektriker kan du arbeta som anställd åt ett företag eller jobba som egenföretagare. Att arbeta med sin egna verksamhet ger en stor frihet att välja uppdrag och mängden arbete.

Framtidsutsikter för elektriker

För närvarande är det liten konkurrens inom elektrikeryrket och behovet av nyutbildade elektriker är fortsatt stort. Behovet och konkurrensen varierar mellan olika delar av landet. Lönen för en elektriker är i genomsnitt 32 400 kronor enligt arbetsförmedlingen.

Posted on Leave a comment

Så tränar du med en personlig tränare

Allt fler gym erbjuder idag möjligheten att träna med en PT. De anses vara det snabbaste sättet att komma i form. Det beror främst på att du får en individanpassad träning där dina mål står i fokus. När du väljer att anlita en PT börjar man ofta med ett första möte där din tränare ska få en bild av dina förutsättningar och vad du vill uppnå. Du kommer att få berätta om din bakgrund, om du har några eventuella sjukdomar samt vad du har för livssituation. Hur ofta du kan träna kommer spela stor roll för hur din PT lägger upp träningen.

Allt planeras och dokumenteras

När din PT har fått all information som denne behöver kommer denne börja planera dina pass. De kommer då vara anpassade efter det gemensamma mål som ni har satt upp. Din PT kommer även att dokumentera allt så att ni tillsammans kan följa dina framsteg. Du väljer själv hur ofta ni ska träna tillsammans. För att uppnå bästa resultat med din träning är det viktigt att alltid välja en licensierad PT med relevant utbildning. Om du ska träna på gym brukar det stå på deras hemsida vad deras personliga tränare har för bakgrund. Annars kan du alltid fråga direkt på plats. Genom utbildningen får de nämligen lära sig om kroppens uppbyggnad vilket är något man måste förstå som PT.

Få den extra motivationen som krävs

Att nå sina träningsmål är inget som kommer gratis. Man måste träna regelbundet och ge järnet när man är på träningen. Om man tränar själv är det lätt hänt att man hoppar över träningspass eller “fuskar lite” med övningarna. En PT tränar tillsammans med dig och håller dig motiverad. Många som kanske inte tränat så mycket tidigare behöver en extra push och motivering. Dock är det allra svåraste för många att tänka långsiktigt. Man bestämmer sig för att ta tag i träningen och kör stenhårt ett par månader. Sedan tröttnar man och slutar tvärt. En PT kan alltså hjälpa dig att hålla igång träningen och inte halka efter när det gått en tid.

Hur ofta ska jag träna med en PT?

Det är upp till dig själv och din personliga tränare att bestämma. På ert första möte kommer din PT få information av dig som gör att denne kan lägga upp ett bra träningsprogram. Det beror förstås också på vad du har råd med och hur mycket du är villig att betala. Det finns dock inget rätt eller fel svar på denna frågan utan det anpassas efter individen.

Posted on Leave a comment

Hur kan man byta färg på golvet?

Trägolv har många fördelar. De är vackra, sköna att gå på och de går att slipa. En annan fördel är att det många gånger också går att byta färg på golvet i samband med att du slipar golvet. Genom att byta färg kan du ge hemmet en helt annan stil. Om ditt golv är slitet eller vill ha en helt ny stil kan du istället välja att färga om det. Beroende på vilket sorts trägolv du har kan du göra på olika sätt. Här kommer du få lite tips och råd när det kommer till att byta färg på trägolvet.

Vilka alternativ finns det?

Det första du ska göra innan du bestämmer dig för att ändra färg på golvet är att slipa det. Du ska också se till att det är rent och jämnt. Olika sätt att förändra golvet har olika för- och nackdelar.

  • Olja trägolvet för en matt yta som framhäver trägolvets naturliga ådringar. Resultatet blir ett mjukt golv och då oljan tränger ned bildas en skyddande yta. Nackdelen är att golvet blir känsligt för vatten och kräver en hel del underhåll.
  • Klassiska lackningen ger ett slitstarkt golv. Utbudet av matt lack efter golvslipning har ökat och det finns också olika nyanser. Lackade golv är det som är lättast att sköta och som tål lite tuffare tag. När du lackar golvet ska du tänka på att flera lager lack gör golvet tåligare.
  • Vaxa golvet med pigmenterat vax. Du kan hitta många olika nyanser av vax, från mörka till nästan vitt. Vaxet skyddar golvet men inte lika bra som lack. Att vaxa golvet tar lite tid och du behöver se till att arbeta in vaxet ordentligt.

Måla eller betsa ditt trägolv

Trägolv går också att måla och då behöver du sällan slipa golvet innan. Är golvet mycket slitet med repor så är det en bra idé att slipa innan för ett bättre slutresultat. Det finns speciella golvfärger och följ instruktionerna noga. Har du ett golv av furu eller gran kan du välja att betsa golvet. Ska du betsa golvet behöver du vara extra noga med slipningen. För att lyckas med betsningen måste du läsa instruktionerna noga och tänk på att använda skydd för ögonen. Betsade golv håller sig ljusa länge men däremot om du sen vill ändra färg på golvet igen kan du inte lacka det.

Posted on Leave a comment

Lyckas med din renovering!

Om du ska renovera ditt badrum eller ditt kök är det viktigt att du tar hjälp av en expert på rör och vvs värmdö när det gäller avlopp. I följande text hittar du mer information om varför det är viktigt att ta hjälp av en utbildad rörmokare när du ska renovera, hur du genomför en lyckad renovering och mycket annat.

Ta hjälp av en rörmokare

Det finns få saker som du som hemmasnickrare inte bör ge dig i kast med att utföra själv. Exempelvis bör du inte klättra runt på ditt tak själv, du bör inte byta elsystem eller eluttag själv och du bör inte heller byta plats på eller renovera dina avlopp själv. Det beror främst på två saker, dels finns det en risk att du kan komma till skada om du utför den här typen av arbete själv och dels finns det många branschregler som måste uppfyllas för att den här typen av renoveringar ska bli godkänd.

Det lättaste sättet att se till att uppfylla alla krav som finns kring den här typen av renovering är att ta hjälp av en expert. På det sättet vet du att arbetet kommer att bli väl utfört enligt branschens alla regler. Dessutom kan du få certifikat på att arbetet är utfört av en expert, vilket är bra att ha om du planerar att sälja den bostad du renoverar.

Få ditt drömhus

Du kan få ditt drömhus oavsett hur händig; det gäller att planera arbetet ordentligt och vara medveten om hur dina förutsättningar ser ut. Det är viktigt att du inleder processen med ditt renoveringsobjekt för https://rörmokarenistockholm.se med att planera och fundera på hur du vill att slutresultatet ska bli. Genom att planera processen noga får du dels en överblick över hur lång tid arbetet förväntas ta och dels kan du anpassa din renovering efter din budget.

Om du har möjlighet att snickra på ditt hus själv eller känner andra som kan hjälpa dig är det förstås att föredra på många sätt, lockande framförallt är möjligheten att kunna genomföra en del av renoveringen under kvällar, helger eller semestrar. Samtidigt är det bra att konsultera någon som är utbildad om du vill vara säker på att arbetet blir väl utfört.

Håll dig till din budget

Det måste inte kosta skjortan att renovera ett hus. Du kan komma undan relativt billigt om du gör ordentligt med research innan du sätter igång. Det första du bör tänka på är att anställa prisvärda rörmokare eller andra hantverkare. På det sättet kan du spara både tid, energi och pengar, samtidigt som du får ett fantastiskt resultat.

Ett annat bra tips är att så tidigt som möjligt göra en budget över hur mycket du kan spendera totalt. På det sättet kan du förlägga renoveringen över en längre tidsperiod om du behöver spara ihop lite kapital först.

Posted on Leave a comment

Fördelar med tandblekning

Vikten av vita tänder är ett nödvändigt steg för att bli attraktivare. Var vi än tittar, från bilder på sociala medier till bilder i tidskrifter och affischer ser vi vita leenden. Dock kanske du undrar om tandblekning verkligen kommer att ha en stor inverkan och positiv effekt på din psykologiska hälsa. Faktum är det ger en positiv effekt på både ditt fysiska utseende och på ditt välbefinnande. Dessutom är tandblekning ofarligt och skadar inte tänderna eller munnen.

Tandblekning är ofarligt

Tandblekning är en ofarlig process som inte skadar inte dina tänder och är bäst tandblekning. Å andra sidan kommer givetvis missbruk av tandblekning i likhet med överdriven tandborstning vara skadligt. Så länge instruktionerna för professionell tandblekning följs är processen mycket säker. Läs vidare om vilka fem fantastiska fördelar tandblekning har för dig.

5 fördelar med att bleka tänder

  1. Förbättrar ditt utseende. Även om du har en god munhälsa och raka tänder är ingen immun mot tänders missfärgningar. Våra tänder fläckas exempelvis över tid av mörka vätskor från att dricka kaffe, läsk och te. Även maten vi äter och rökning orsakar missfärgningar på tänder över tid. Med tandblekning kommer du för första gången se att ditt nya vita leende på foton förbättrar ditt utseende avsevärt. Var inte orolig för att tandblekning kan uppfattas som något ytligt. Med vitare tänder visar du snarare att du tar hand om dig själv och bryr dig om att vara presentabel. Ett attraktivare utseende har en mäng fördelar, däribland kommer du att få flera möjligheter i ditt sociala liv med exempelvis nya potentiella partners.
  2. Ökar ditt självförtroende. Ditt självförtroende kommer höjas rejält när du märker skillnaden på dina foton och i spegeln. Nu kommer du att vilja visa upp ditt ultravita leende. Detta självförtroende är perfekt att besitta i en mängd sociala situationer som på en dejt eller när du promenerar på gatan.
  3. Förflyttar fokus från dina rynkor. När dina tänder är vitare flyttas fokus till ditt leende istället för på ditt ansikte. Det här gör i sin tur att omgivande rynkor uppfattas som mindre.
  4. Uppgraderar utseendet utan att kosta mycket. Tandblekning är en förhållandevis ekonomisk investering på ditt utseende som kan göras utan att spendera en massa pengar. Det är betydligt billigare än konventionell plastikkirurgi.
  5. Ger dig en positiv syn på livet. Tandblekning ger dig inte bar vitare tänder utan även fler skäl att le. Ju mer du ler desto positivare syn på livet får du trots att du kanske inte är helt nöjd med tillvaron eller riktigt lycklig. Leendet får nämligen kroppen att tro du är lycklig och förändrar ditt humör.
Posted on Leave a comment

Minnessaker och ceremoniella detaljer

När en nära anhörig eller vän gått bort kan det vara svårt att orka eller vilja planera hur du vill minnas personen och hur begravningsceremonin ska gå till. Det allra lättaste alternativet är att ta hjälp av en begravningsbyrå, de har koll på alla detaljer och ser till att ingenting glöms bort, vare sig under planeringsarbetet eller andra saker som juridiken kring en bortgång. Nedan kan du läsa mer om hur du kan hitta saker att minnas den som gått bort genom samt liknande detaljer som kan vara fina att inkludera i en begravningsceremoni.

Mer om minnessaker

Det finns en uppsjö av olika minnessaker på marknaden. Allt ifrån stenar som du kan få personens namn på, till personliga fotoböcker, porslinsfigurer och mycket annat. Det första du kan göra är förstås att leta bland dina egna minnen, kanske har du och den avlidne saker som ni har gett varandra eller köpt gemensamt, kanske kan det bli en minnessak?

Om ni exempelvis varit på en konsert tillsammans kanske du kan föreviga det genom att göra ett personligt kollage över bilder ifrån händelsen, kanske har du biljetterna eller programmet kvar och kan klistra in det eller något åt det hållet. Det räcker också att tända ett ljus för personen, det måste inte vara något mer extravagant eller detaljerat än så.

Det sägs att en person inte är borta förrän alla som minns personen också är det. I det här sammanhanget ligger det också något i det. För att ta dig igenom processen av att ha förlorat en nära anhörig så kan det hjälpa att minnas personen. Det gäller förstås oavsett om du köper en ny minnessak eller om du har en sak som du förknippar personen med. Båda delarna gör processen lättare. Du kan också söka stöd hos en begravningsbyrå, de kan hjälpa till med både det praktiska och se till att du får rätt hjälp med din sorgeprocess också.

Blommor, ljus och detaljer till begravningsceremonin

Under själva begravningsceremonin kan det också vara extra fint att involvera minnessaker av olika slag. Det kan vara alltifrån tända ljus och begravningsbyrå malmö, blommor eller personliga minnessaker som du förknippar med just den avlidne. Med hjälp av en begravningsbyrå kan du få stöd och hjälp med alla delar kopplade till både begravningsceremonin och med arbetet att lösa alla praktiska, juridiska och andra problem som kan uppstå när en närstående går bort.

Det gäller att komma ihåg att ingen hanterar en sorgeprocess på samma sätt som någon annan och ingen måste gå igenom processen själv. Det gäller att ta emot hjälp för att underlätta så mycket som möjligt. Du som förlorat någon har tillräckligt mycket att bära ändå.

Posted on Leave a comment

Renovera ditt kök prisvärt

Du har tagit beslutet att det är dags att renovera ditt kök. Nu då? Många som inte vet i vilken ända de bör börja i sätter igång med att leta efter köksapparater. Andra börjar med att samla inspirerande köksfoton. Vissa bestämmer sig för att försöka skapa mer utrymme. Hemägare kan komma att befinna sig i detta utforskningsstadium under ett år eller till och med längre innan de börjar intervjua köksdesigners eller byggentreprenörer.

När du har funderat tillräckligt länge och du är redo att börja ombyggnadsprojektet, vad bör du göra?

Tänk på vad du behöver

Det här steget handlar om hur du använder ditt kök och hitta en layout och funktioner som passar ditt hushålls livsstil. Få idéer från alla möjliga resurser. Tänk på dina prioriteringar: hur många människor som lagar mat och samlas i köket, och hur de kommer att behöva röra. Behöver du en till bänk? Eller kan du arbeta med dina befintliga ytor?

Om du inte redan har gjort det, börja spara bilder på kök med funktioner som passar din stil och som påminner dig en aning om ditt egna köks layout.

Forskning och plan

Är du redo att starta projektet och ta steget? Det bästa stället att börja är att formulera vad som vanligtvis kallas arbetsomfång och räkna ut din preliminära budget.

Båda dessa kan komma att ändras, så känn dig inte som att du bara har en chans på det här. Omfattning för köksrenovering stockholm budget går ofta hand i hand och förändras ofta många gånger under designprocessen när du blir mer utbildad och kan förena vad du vill och vad du har råd med. Som husägare förväntas du inte gå in i detta medveten om vad allt ska kosta. Kom ihåg att det här är en pedagogisk process.

Hitta de snickarna som passar dig

Även om du väljer att renovera köket på egen hand, såvida du inte bygger dina egna köksskåp och formulerar din egna VVS plan, kommer du att behöva arbeta med en professionell någon gång under processen.

Vissa människor börjar med att besöka stora butiker som till exempel Bauhas eller IKEA där de kan se allt. Många husägare får remisser från vänner eller kollegor och börjar med att anställa en arkitekt eller designer. Ytterligare andra kan arbeta på egen hand med en byggare eller snickare. Snickare och liknande arbetare är tillgängliga för att hjälpa dig med allt från kontrakt och tillstånd till planering, budgetar, val av ytor och material, shopping, beställning av produkter, och hjälper dig att inrätta ett tillfälligt kök och hantera ditt projekt från början till slut.

Posted on Leave a comment

Badrumsrenovering

Badrummet är ett av få rum i en bostad där man vill att det ska se kliniskt rent ut. Svarta fogar på kaklet, missfärgningar på plastgolvet eller på badkaret ger en känsla av att rummet inte är rent. Badrummet är just det rum där man själv gör sig ren och fin och det vill man helst göra i en miljö som upplevs som rent.

Om man vill piffa upp och kanske även modernisera sitt badrum kan man genomföra en badrumsrenovering där man samtidigt passar på att byta ut alla vitvaror i badrummet. En badrumsrenovering kostar en del pengar, framför allt om man även vill byta ut toalett, handfat och badkar mot modernare vitvaror. Dock vägs den kostnaden oftast upp av resultatet efter renovering.

Ett badrum är ett av få rum i en bostad som man inte bör renovera själv eftersom det krävs en stor kunskap om både arbetets utförande och om det material som ska användas. Detta för att det inte i framtiden ska uppstå fuktskador. Därför bör man alltid anlita certifierade hantverkare för att utföra en badrumsrenovering som bland annat plattsättare, rörmokare och betongarbetare.

Att renovera ett badrum

När man utför en badrumsrenovering börjar man med att stänga av vattnet till badrummet. Om det inte finns en separat avstängningskran för badrummet behöver man stänga av allt vatten till bostaden, ta ut alla vitvaror och sedan plugga alla vattenrör vid badrumsrenovering göteborg , innan man sätter på vattnet igen. Därefter behöver kaklet på väggarna rivas ned och slutligen så river man loss plastmattan på golvet. Under förutsättning att det inte finns några fuktskador i väggar och golv kan man direkt lägga ny puts på väggarna så att man får ett bra underlag för det nya kaklet.

Om inte betonggolvet har några skador räcker det med att golvet slipas så all smuts och föroreningar tas bort så att man därefter kan lägga en ny plastmatta. Eventuellt behöver även vattenrör och avlopp bytas ut. Därefter behöver man lägga ett tätskikt på väggarna och golvet så att dessa ytor blir helt täta och därmed inte släpper igenom vatten eller fukt. Sedan sätter man kakel på väggarna, lägger en ny plastmatta på golvet, målar väggar och tak men en speciell våtrumsfärg. Slutligen monterar man in de nya vitvarorna i badrummet, som sedan ansluts till vattenledningar och avlopp.

Posted on Leave a comment

Att tänka på vid en köksrenovering

Att renovera köket är en mycket bra investering. Köket är ett av de viktigaste rummen i bostaden där mycket tid spenderas. Att ha ett trevligt och funktionellt kök är bra för trivseln såväl som priset på bostaden. Ett fräscht och nyrenoverat kök har stor möjlighet att öka bostadens värde vid en försäljning. En köksrenovering innebär dock ofta en hög kostnad och det är därför viktigt att du planerar ordentligt. Här hittar du viktiga tips inför din köksrenovering.

Planering är A och O

Planering är kanske det viktigaste steget i köksrenoveringen. Utgå från ditt nuvarande kök och fundera på vad det är som du vill ändra. Vad är bra respektive dåligt med det befintliga köket? Detta kommer göra det lättare för dig att prioritera. Tänk noggrant igenom hur du vill att ditt kök ska se ut och hur det ska användas. Är det många som ska vara i köket samtidigt? Leta inspiration och spara bilder på lösningar du gillar. Gör research och läs på om de saker som du vill förändra. Ju mer kunskap du har desto mer pengar kan du spara. Planera även hur mycket köksrenoveringen får kosta.

Smarta lösningar

Det är mycket viktigt att köket är funktionellt och har smarta lösningar. Planera exempelvis för elkontakter, belysning, hyllor och öppna arbetsytor. Tänk även igenom arbetsgången i köket. Kylskåpet, spisen, soptunnan och diskmaskinen bör placerar så att det är enkelt att använda dessa samtidigt. Tänk på alla hushållsapparater som behöver ett eluttag och planera antalet elkontakter efter dessa.

Enkelt att städa & bra förvaring

För att köket ska bli trivsamt och funktionellt är det viktigt att det är lätt att städa. Bra förvaring och tåliga material gör köket lättstädat. Utnyttja utrymmen högt upp och tänk ergonomiskt. Ett stort skafferi kan också vara ett utmärkt sätt att skapa dold förvaring. Belysningen är avgörande för att det ska vara lätt att städa. Med dålig belysning kan det vara svårt att se smuts i vissa utrymmen.

Anlita proffs eller göra det själv?

En av de viktigaste frågorna vid en köksrenovering är om du ska anlita professionella hantverkare eller om du ska göra det själv. Många väljer att göra vissa enklare steg själva, men överlåter en stor del till hantverkare. Kunskap, tålamod och noggrannhet är absoluta nödvändigheter för att själv kunna utföra hela eller delar av köksrenoveringen. Om du saknar kunskap är det bättre att anlita en professionell hantverkare. Tänk även på att rörmokare och elektriker alltid måste anlitas för att installera vatten, elektricitet och vitvaror. ROT-avdraget gäller för arbetskostnaden i samband med en köksrenovering.

Posted on Leave a comment

Att göra vid en köksrenovering

När man köper ett hus eller en lägenhet kan det vara trevligt att göra om köket. I många fall slits kök en hel del och om man lagar mycket mat eller bakar mycket kan det vara skönt att ha ett kök som motsvarar de egna förväntningarna. Men vad kan man göra vid en köksrenovering?

Byta vitvaror

En av de första sakerna som det kan vara bra att göra är att byta ut vitvarorna. Om de är gamla är det i regel ingen idé att börja reparera dem om de skulle gå sönder och kanske finns det inte ens reservdelar att få tag på. Det känns också betydligt fräschare och roligare att laga mat, förvara råvaror och överlag att arbeta i ett kök där man valt ut vitvarorna på egen hand.

Byta eller renovera köksluckor

Köksluckor och lådfronter slits ofta rejält i ett kök. Man slår emot dem, de öppnas och det kan skvättas på dem. Dessutom tenderar man att torka en del på luckorna och även det sliter mycket på dem. Efter ett tag kan det vara dags att byta ut lådfronterna eller luckorna helt. Det kan även gå att slipa ner dem och måla dem. Byter man knoppar och ser till att allt fungerar kan man få ett nytt utseende på köket utan att behöva spendera så mycket pengar.

Byta bänkskivor

Bänkskivor i ett kök slits snabbt. En bänkskiva i rostfritt stål kan man rengöra och få att glänsa men en bänkskiva i trä kan efter flera års användning vara svår att få fin, i alla fall om tidigare husägare inte tagit hand om den. Kanske vill man ha en helt annan färg i köket? Då gör bänkskivan mycket för helhetsintrycket.

Skapa ordning och reda

När man renoverar sitt kök får man också möjlighet att designa och utforma egen förvaring. På så sätt kan man enkelt få precis den ordning som man vill ha i köket. Det här är något som verkligen kan uppskattas av den som spenderar mycket tid i köket. En stor fördel med att göra en köksrenovering är att man kan anpassa förvaringssystem, skåp och hyllor som man vill. Dessutom kan man ta in moderna lösningar för till exempel förvaring av återvinning, spisar och andra vitvaror som byggs in i köket.