Posted on Leave a comment

Att tänka på vid en köksrenovering

Att renovera köket är en mycket bra investering. Köket är ett av de viktigaste rummen i bostaden där mycket tid spenderas. Att ha ett trevligt och funktionellt kök är bra för trivseln såväl som priset på bostaden. Ett fräscht och nyrenoverat kök har stor möjlighet att öka bostadens värde vid en försäljning. En köksrenovering innebär dock ofta en hög kostnad och det är därför viktigt att du planerar ordentligt. Här hittar du viktiga tips inför din köksrenovering.

Planering är A och O

Planering är kanske det viktigaste steget i köksrenoveringen. Utgå från ditt nuvarande kök och fundera på vad det är som du vill ändra. Vad är bra respektive dåligt med det befintliga köket? Detta kommer göra det lättare för dig att prioritera. Tänk noggrant igenom hur du vill att ditt kök ska se ut och hur det ska användas. Är det många som ska vara i köket samtidigt? Leta inspiration och spara bilder på lösningar du gillar. Gör research och läs på om de saker som du vill förändra. Ju mer kunskap du har desto mer pengar kan du spara. Planera även hur mycket köksrenoveringen får kosta.

Smarta lösningar

Det är mycket viktigt att köket är funktionellt och har smarta lösningar. Planera exempelvis för elkontakter, belysning, hyllor och öppna arbetsytor. Tänk även igenom arbetsgången i köket. Kylskåpet, spisen, soptunnan och diskmaskinen bör placerar så att det är enkelt att använda dessa samtidigt. Tänk på alla hushållsapparater som behöver ett eluttag och planera antalet elkontakter efter dessa.

Enkelt att städa & bra förvaring

För att köket ska bli trivsamt och funktionellt är det viktigt att det är lätt att städa. Bra förvaring och tåliga material gör köket lättstädat. Utnyttja utrymmen högt upp och tänk ergonomiskt. Ett stort skafferi kan också vara ett utmärkt sätt att skapa dold förvaring. Belysningen är avgörande för att det ska vara lätt att städa. Med dålig belysning kan det vara svårt att se smuts i vissa utrymmen.

Anlita proffs eller göra det själv?

En av de viktigaste frågorna vid en köksrenovering är om du ska anlita professionella hantverkare eller om du ska göra det själv. Många väljer att göra vissa enklare steg själva, men överlåter en stor del till hantverkare. Kunskap, tålamod och noggrannhet är absoluta nödvändigheter för att själv kunna utföra hela eller delar av köksrenoveringen. Om du saknar kunskap är det bättre att anlita en professionell hantverkare. Tänk även på att rörmokare och elektriker alltid måste anlitas för att installera vatten, elektricitet och vitvaror. ROT-avdraget gäller för arbetskostnaden i samband med en köksrenovering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.