Posted on Leave a comment

Renovera golvet med ny snygg look 

Dags att renovera golvet? Det är en stor yta som har egenskapen att skapa exakt den atmosfär som du vill ha i rummet. Golvet är en källa till kreativitet om du verkligen tycker om det – läs mer här! 

Dags att renovera golvet hemma 

Du kan utföra detta på flera sätt. Antingen kan du riva upp ditt befintliga golv och byta ut det helt och hållet, med möjlighet att designa med nya material eller så kan du slipa eller tona/ färga det befintliga golvet. Båda möjligheterna är roliga och du kan vara ganska kreativ. Om du väljer att riva upp golvet och lägga ett helt nytt kan det vara bra att prata med en golvspecialist för att få råd om hur du ska gå tillväga och vilka materialval som kan vara de bästa för ditt behov. Lista vad du vill göra på golvet samt den atmosfär och ton du önskar. Båda dessa saker är avgörande för material och färg. 

Material 

Kombinationer av olika material kan vara supersnyggt. Om du exempelvis kombinerar ett trägolv i olika skiftningar med socklar i sten – allting är möjligt! Trägolvet kräver underhåll på ett annat sätt än exempelvis granit eller stenplattor. Granit är tåligt och inte lika mjukt som trä så det är viktigt att veta hur du tänker använda golvet. Om du lägger ett vackert granitgolv behöver du tänka på att det kan kännas lite kyligt och kanske kan du lägga en värmeslinga under golvet. Alternativet är skiffer som blir något varmare, eller sandsten som är ett mjukare golv. Tänk på att ett mjukare golv inte är lika stryktåligt och kräver löpande underhåll, kanske en gång eller mer per år. Om du tänker miljövänligt och är modern av dig ska du definitivt tänka “betong”. Det låter inte så speciellt med det finns miljövänliga betonggolv som är både blanka och råa, allt efter smak. Är du ute efter ett mönstrat golv som är lite mer annorlunda blir det linoleum eller olika plastgolv. Här finns det massor av mönster att välja mellan och du kan köpa ett förnybart golv ,så gör du miljön en tjänst. Det allra vanligaste golvet är nog laminatgolvet, ofta om man vill ha ett golv som påminner om ett riktigt trägolv väljer man laminat. Det är lätt att torka av. 

Underarbetet viktigt 

Underarbetet vid golvläggning är en kritisk punkt. Om du inte själv är kunnig på detta behöver du anlita en specialist elservice på hisingen. Underlaget ska vara slätt och dammfritt och inte ha sprickor, detta ska kontrolleras noga. Underlaget ska också kunna bära den typ av golv som du valt, eftersom olika golv är olika tunga. Om du lägger in golvvärme under golvet behöver du också veta exakt vad golvet tål. Det brukar man kunna läsa sig till från tillverkaren. Golvvärme är ekonomiskt eftersom ett ljummet golv sprider sig i hela rummet och gör att annan energi inte behöver tillföras i samma mängd som tidigare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.