Posted on Leave a comment

Husmorsknep för stopp i rören

Plötsligt händer det: Du spolar upp vatten i diskhon och får det sedan inte att rinna undan. Det kan också hända att toaletten plötsligt bara fylls upp med vatten och inte rinner undan när du spolar. Det betyder att det på något sätt blivit stopp i rören. Som tur är finns det många smarta och miljövänliga knep för att lösa problemet på. Läs vidare för att ta reda på hur du ska göra.

Stopp i toaletten

Finns det något mer förargligt än att drabbas av stopp i de rör som leder till toaletten utan din rörmokare? I värsta fall står dessutom en människa i nöd utanför och väntar på sin tur. Det betyder att goda råd är dyra.  Som tur är kan du i bästa fall lösa det hela med en hink vanligt vatten. Allt du behöver göra är att fylla hinken med vatten och sedan lyfta den en bit över toalettstolen. Häll sedan ned vattnet ganska kraftfullt i toalettstolen. Detta kan behöva upprepas några gånger men till slut brukar stoppet i toaletten släppa. Det kan också vara bra att äga en gammal hederlig vaskrensare. Den sätter du mot toalettens krök och pumpar fram och tillbaka. Det vakuum som då bildas gör att stoppet i röret släpper. När vattnet börjar rinna undan vet du att stoppet i ditt rör är borta.

Stopp i handfat och diskho

Det händer att man sköljer ned sådant som inte hör hemma där i både vask och handfat, något som kan leda till ett stopp. Kaffesump och oljor är till exempel saker som ofta orsakar stopp. Finns det då några bra husmorsknep som får loss stopp i de rör som leder till handfat och vask? Absolut. Allt du behöver är saker som du säkert redan har i ditt kök, nämligen bikarbonat, ättika och varmt vatten. Häll först 1 dl bikarbonat i avloppet. Följ sedan upp detta med en halv dl ättika. De båda komponenterna kommer att reagera med varandra, något som leder till ett fräsande. Vänta sedan fem minuter och häll i kokhett vatten i avloppet. Efter att du gjort det bör ditt stopp i röret ha lösts upp. I vissa fall hjälper dock inte det här husmorsknepet. Det kan bero på att det är fullt med avfall i vattenlåset. Om det är fallet för dig behöver vattenlåset rengöras. Det är enkelt gjort. Placera först en hink under vattenlåset. Skruva sedan bort den undre delen av vattenlåset och rensa ut stoppet. Skruva sedan ihop vattenlåset igen och vips så är stoppet borta. Som du säkert förstått är det ganska enkelt att lösa en hel del problem med rören själv. Du behöver heller inte starka och miljöfarliga kemikalier för att göra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.