Posted on Leave a comment

Att köpa en båttrailer

De allra flesta som köpt en egen båt upptäcker ganska snart att de även behöver en båttrailer. Det kan vara en relativt stor kostnad för en båtägare. Även de som äger en enkel upptagningsvagn kan komma att inse ganska snart att de är i behov av en registrerad båttrailer för längre transporter av båten på land.

Prisskillnad

När en båtägare inser att han eller hon behöver en trailer till sin båt gäller det att fundera på vilken typ av trailer som passar bäst. Det kan handla om ett båtsläp. båtkärra, båtvagn, båtupptagningsvagn eller båttrailer. Att begreppen även kan variera mellan olika försäljare gör det hela mer komplicerat. Var medveten om att priset varierar stort så det gäller att vara på det klara med vilken trailer som behövs och vad den förväntas att kunna klara av.

Båttrailer, båtvagn eller båtupptagningsvagn

För den som vill kunna köra längre sträckor är en större båttrailer att föredra. De kallas vanligtvis för 80-trailer vilket syftar till den hastighetsbegränsning som gäller för transport av båt på vägar. En sådan trailer ska vara registrerad och omfattas av samma regelverk som en släpvagn.

Den enklare båtvagnen eller båtupptagningsvagnen är en trailer som kan köras i maximalt 30 kilometer per timme läs mer på propellerteknik. Denna typ av trailer är perfekt för kortare transportsträckor av båt och är betydligt billigare än en båttrailer. Båtkärra eller båtsläp kan antingen vara en enkel båtvagn eller en större båttrailer vilket innebär att du som köpare behöver vara noggrann och veta vilken typ av trailer du tittar på.

Obromsad eller bromsad båttrailer

Att en båttrailer är obromsad innebär inte att den inte får köras i 80 kilometer per timme men den får endast transportera mindre båtar. Lagen säger att släpets totalvikt får maximalt väga 750 kilo samt får inte överstiga halva bilens tjänstevikt.

Bromsade släp gäller alltså för större och tyngre båtar vilket innebär att körkortsreglerna är strikta även om föraren har ett B-kort. Det är viktigt att bilen är tillåten att dra båttrailern och dess vikt. Information gällande hur stor vikt bilen får dra finns att läsa i bilens registreringsbevis under rubriken vikter.

Tips vid köp av båttrailer

Att välja rätt båttrailer kan vara knepigt men det är aldrig bättre att överdriva. En trailer som är för stor kostar betydligt mer, ökar totalvikten och kan bli för tung när båten är lastad. Det finns dessutom inga säkerhetsmässiga fördelar med en båttrailer som är överdimensionerad. Det är båtens storlek som avgör vilken båtvagn eller trailer som är rätt. Båtens dimensioner kommer att vara avgörande för att kunna köpa en trailer som är perfekt för båten. Dessutom bör en båtägare ta i beräkning hur långt båten ska transporteras. För en kortare sträcka räcker det med en billigare trailer som får köras i 30 kilometer i timmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.