Posted on Leave a comment

Hur kan man byta färg på golvet?

Trägolv har många fördelar. De är vackra, sköna att gå på och de går att slipa. En annan fördel är att det många gånger också går att byta färg på golvet i samband med att du slipar golvet. Genom att byta färg kan du ge hemmet en helt annan stil. Om ditt golv är slitet eller vill ha en helt ny stil kan du istället välja att färga om det. Beroende på vilket sorts trägolv du har kan du göra på olika sätt. Här kommer du få lite tips och råd när det kommer till att byta färg på trägolvet.

Vilka alternativ finns det?

Det första du ska göra innan du bestämmer dig för att ändra färg på golvet är att slipa det. Du ska också se till att det är rent och jämnt. Olika sätt att förändra golvet har olika för- och nackdelar.

  • Olja trägolvet för en matt yta som framhäver trägolvets naturliga ådringar. Resultatet blir ett mjukt golv och då oljan tränger ned bildas en skyddande yta. Nackdelen är att golvet blir känsligt för vatten och kräver en hel del underhåll.
  • Klassiska lackningen ger ett slitstarkt golv. Utbudet av matt lack efter golvslipning har ökat och det finns också olika nyanser. Lackade golv är det som är lättast att sköta och som tål lite tuffare tag. När du lackar golvet ska du tänka på att flera lager lack gör golvet tåligare.
  • Vaxa golvet med pigmenterat vax. Du kan hitta många olika nyanser av vax, från mörka till nästan vitt. Vaxet skyddar golvet men inte lika bra som lack. Att vaxa golvet tar lite tid och du behöver se till att arbeta in vaxet ordentligt.

Måla eller betsa ditt trägolv

Trägolv går också att måla och då behöver du sällan slipa golvet innan. Är golvet mycket slitet med repor så är det en bra idé att slipa innan för ett bättre slutresultat. Det finns speciella golvfärger och följ instruktionerna noga. Har du ett golv av furu eller gran kan du välja att betsa golvet. Ska du betsa golvet behöver du vara extra noga med slipningen. För att lyckas med betsningen måste du läsa instruktionerna noga och tänk på att använda skydd för ögonen. Betsade golv håller sig ljusa länge men däremot om du sen vill ändra färg på golvet igen kan du inte lacka det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.