En rörmokare arbetar främst med installation av rör i samband med värme, vatten och avlopp. Att arbeta som rörmokare innebär mycket arbete med händerna och passar en person som är händig och har ett öga för detaljer. Det är ett yrke där uppgifterna kan variera kraftigt.
Rörmokare även kallad VVS-montör är en yrkesgrupp som jobbar med olika installationer, service och olika typer av underhåll. En rörmokare arbetar med att underhålla och installera olika typer av rör och liknande utrustning för sanitet och värme i olika typer av fastigheter som bostäder, kontorslokaler och sjukhusbyggnader. En rörmokare har i genomsnitt en lön kring 33600 kronor enligt arbetsförmedlingen.
En rörmokares arbetsuppgifter
I huvudsak arbetar en rörmokare med allt som har med rördragning i samband med vatten- och avloppsledningar. En rörmokare är den du ringer om du behöver hjälp med installation av värmepannan, varmvattenberedaren och element. En rörmokare kan också installera all typ av utrustning i badrummet som har en koppling till vatten eller avlopp. För en rörmokare kan den ena dagen vara helt annorlunda jämfört med den föregående. Det är ett väldigt varierande yrke. Uppdragen en rörmokare kan få kan vara allt från några minuter till dagar. Är det små korta uppdrag kommer dagen innehålla många olika uppdrag och olika uppdragsgivare. För att få med sig alla möjliga verktyg och andra viktiga saker behöver en rörmokare en bil som är anpassad för det. Eftersom det ofta händer saker akut har en rörmokare ofta jour.
Framtidsutsikterna för en rörmokare
Rörmokare stockholm ser ut att gå en ljus framtid till mötes eftersom det nästan alltid finns arbete i branschen. I en del delar av Sverige råder det brist på rörmokare. Det finns goda möjligheter för en rörmokare att starta egen firma. Genom att göra ett bra jobb och bygga upp ett gott rykte kommer jobben att rulla in. Är du egenföretagare kan du själv bestämma vilken typ av uppdrag du vill ta och hur mycket du vill arbeta.
Vägen för att bli en rörmokare
För att bli en utbildad rörmokare finns det lite olika vägar att ta. På gymnasiet finns det en linje där du kan utbilda dig till rörmokare. I gymnasieutbildningen ingår det bland annat arbetsplatsförlagt lärande vilket innebär att elever får komma ut till olika arbetsplatser och lära sig yrket samt knyta viktiga kontakter inför yrkeslivet. Det finns KY-utbildningar för personer som redan har gått gymnasiet. Innan du kan bli certifierad VVS-montör krävs det att du avlägger ett branschprov efter två år som lärling. Om du lyckas med provet är målet uppnått och du är en fullvärdig VVS-montör.